2023. május 9., kedd

A hozzáértő szuperintelligencia

Amikor az emberek elérték az általános intelligenciát, az információfeldolgozási kapacitás későbbi exponenciális növekedését nem az agy növekedésével érték el, hanem a nyomtatás, az egyetemek, a számítógépek és a technológiai cégek feltalálásával. Hasonlóképpen, bár manapság divatosak a neurális hálózatok és az LLM-ek, naiv dolog azt feltételezni, hogy az AGI-től (artificial general intelligence) a szuperintelligenciáig a leggyorsabb út az egyre nagyobb LLM-ek (large language model) egyre több adattal való képzése lenne.

Tegmark szerint ha a szuperintelligencia kipusztítja az emberiséget, az valószínűleg nem azért lesz, mert gonosszá vagy tudatossá, hanem mert hozzáértővé vált, és a céljai nem illeszkednek a miénkhez. Az emberek sem azért pusztították ki a nyugat-afrikai fekete orrszarvút, mert orrszarvúgyűlölők voltak, hanem azért, mert okosabbak voltak, és más céljaik voltak az élőhelyük és a szarvaik felhasználásával kapcsolatban. Ha mondjuk a gép valamiféle magasabb rendű céltól vezérelve gőzerővel elkezdi felhasználni a földi erőforrásokat – például elhasználja az összes vizet –, mellékhatásként az emberek is elpusztulnak.

Forrás: Max Tegmark: Arra kérem a szénsovinisztákat, hogy mondják meg, az AI milyen feladatokat nem lesz képes soha elvégezni (Herczeg Márk cikke)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése