Tudjuk, hogy változatlan fajdiverzitással az ökoszisztéma hatékonyabban őrzi meg a vizet és a tápanyagokat, és ez több biomasszát eredményez. Ezt fontos eszünkbe vésni, mert a biomassza az alapja a hasznnövényeknek és az asztalunkra kerülő élelmiszernek. Azt is tudjuk, hogy a fajok sokfélesége ismét csak központi jelentőségű a biomassza lebontásában és a tápanyagok felszabadításában, ami új termelést tesz lehetővé.
Mi több, mindinkább bizonyítottnak látszik, hogy az érintetlen biológiai diverzitás idővel stabilabbá teszi az ökoszisztémákat, mint az elszegényedett diverzitás. Sokféle mechanizmus játszik szerepet ebben, például az, hogy mindegyik fajnak másban mutatkozik meg az ereje. Az egyik faj hűvös nyarakon fejlődik jobban, a másik a perzselő hőségben. Ha egyes fajok visszahúzódnak vagy eltűnnek, a természet kevesebb variánssal játszhat, és mi kevésbé leszünk felvértezve mind a természetes ingadozásokkal, mind az ember okozta változásokkal – például a klímaváltozással – szemben.
Forrás: Anne Sverdrup-Thygeson: Terra Insecta – Miért csodálatosak és nélkülözhetetlenek a rovarok? c. könyv, Mi és a rovarok c. fejezet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése