2022. május 5., csütörtök

Jegyzetelj papírra!

A hagyományos jegyzetelés több egyedi vonást tartalmaz, ezért fokozottabb agyi aktivitást vált ki, amikor az ember megpróbálja felidézni, mit írt le – derült ki egy japán kutatásból. Szakai Kunijosi, a kutatás vezetője szerint ennek az lehet az oka, hogy a papír formája, a jegyzeteléshez használt tollvonások, sőt, még a papír tapintása is több plusz információt hordoz, mint egy képernyő.

A kutatásban megvizsgálták azt is, hogy mi történik akkor, ha a résztvevők hasonlóan használják a tabletjüket, mint a papírt, vagyis érintőtollal jegyzetelnek rá. A kutatásban résztvevő hallgatók válaszai alapján ezen a teszten is nyert a papír.

A kutatás abból a szempontból nem meglepő, hogy már korábban kiderült, hogy az okoseszközökkel és a nettel valami megváltozott az emberek olvasási szokásaiban: kilóra több betűt fogyasztunk, mint korábban, de az információ eltérő módon rögzül, mint egy fizikálisan is létező könyv vagy újság esetében.

A kutató úgy gondolja, hogy kreatív tevékenységek, például a zeneszerzés vagy az írás is jobban működhet, ha az egyén könnyebben és pontosabban képes felidézni, amire támaszkodik, de fontosnak tartja azt is, hogy már az iskolában bátorítsák a jegyzetfüzet használatát.

Forrás: Dippold Ádám: Jobban emlékszünk arra, amit kézzel jegyzetelünk le c. írása (Qubit)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése