2023. július 5., szerda

Hírközlés a testben

A testben lezajló hírközlést a telefonhoz és a rádióhoz hasonlíthatjuk. A telefonon keresztül csak egyetlen személyhez szólunk – ez felelne meg az idegrendszernek. Rádión keresztül minden embert elérhetünk. Ahogy azonban nem hallgatja mindenki ugyanabban az időben ugyanazt a rádióadót, úgy a hormonokra és az általuk közölt hírekre sem reagál minden sejt, csak néhány.

A szervezet számára tehát megvan a lehetőség, hogy a test minden részébe küldjön információkat. Az idegrendszer rövid impulzuslökés útján közli az információkat a célszervvel, sürgős esetekben a másodperc törtrésze alatt. A hormonoknak ugyan valamivel tovább tart, míg a vérkeringés útján célhoz érnek, viszont tartósabb a hatásuk. A hormonokat a mirigyek folyamatosan a vérbe juttatják, ahol szétoszlanak. Ahhoz, hogy ne fejtsenek ki mértéken felüli hatást, ugyanilyen folyamatosan le is kell épülniük. Erről a máj gondoskodik, amelyen a vérben szállított hormonok áthaladnak.

Forrás: Oskar Jursa: Kibernetika c. könyv, A számítógép és az élő szervezet c. fejezet, Biológiai szabályozókörök c. alfejezet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése